Saturday, October 31, 2009

TIPS MEMBUAT BISKUT




Tip Membuat Biskut


1. Panaskan ketuhar sebelum kepada 180 C selama 15 minit.

2. Guna mentega tulen lebih sedap dari majerin.

3. Tepung gandum all purpose boleh digunakan tapi lebih rangup jika guna tepung biskut (Cookies flour).Saya guna tepung jenama Red Rose.

4. Guna telur bersaiz sederhana, jangan guna telur besar kerana banyak air dan jadikan doh lembik.

5. Jika doh lembik, boleh tambah sedikit tepung. Masukkan dalam plastik dan simpan peti sejuk 30 minit agar ia mengeras.

6. Emplex adalah serbuk perangup biskut, tapi tak semua biskut mengunakannya.Jika
dah rapuh, tak perlu guna emplex.

7. Sebaiknya bakar biskut guna api atas dan bawah.

8. Biarkan biskut sejuk baru diangkat dari dulang pembakar. Masih panas ia lembut
dan mudah pecah.

9. Simpan biskut dalam bekas kedap udara.Biskut tahan disimpan 3 bulan tanpa bahan
pengawet.

10. Biskut perlainan jenis jangan disimpan dalam bekas yang sama kerana akan berubah
rasa.
** ihsan dari noraini resipi

No comments: